De Maya’s

7 oktober 2017

De Maya’s zijn nog steeds een van de volken van Mexico. Maar wel met een grote geschiedenis. Enkele Mayatalen zijn nog levend.

Er is een geschiedenis van machtige mayarijken, grote kennis van astronomie, kalenders, maar ook van onderlinge strijd en onderwerpen van andere volken. En van bouwkunst. Er zijn in Mexico, maar ook Guatemala en andere midden Amerikaanse landen, vondsten gedaan van Rijken uit verschillende tijden.

Chichen Itza kende een rijk van begin van onze jaartelling, maar mogelijk nog ver daarvoor. Er is sprake van opgravingen die wijze op aanwezigheid van een Mayarijk rond 3.200 voor Christus, dus nog voor de Egyptenaren. Het kende zijn hoogte punt in de 8e eeuw, waarna het afgelopen was. Palenque kent een Rijk in dezelfde periode, in ieder geval de 7e en 8e eeuw.

Yaxchilán en Bonampak, die op zo’n 30 km van elkaar af liggen, hadden hun Rijk tijdens de Spaanse bezetting, dus in de periode 15e en 17e eeuw,

Allereerst zijn er veel bewijzen van grote bouwkunst gevonden, op al deze plekken (dit zijn de lokaties die ik heb bezocht). Zowel in Chichen Itza als in Yaxchilán en Bonampak zijn tempels gevonden waar op zonnewende de zon precies naar binnen schijnt op het gezicht van een beeld binnen. Dat heb ik ook gezien in Abu Simbel, waar de Egyptenaren dit huzarenstukje ook hebben verricht.

Veel piramides, paleizen zijn gebouwd op bijzondere plekken, boven heilige waterbronnen, in de ontoegankelijke jungle. Vaak zijn gebouwen opgetrokken, bovenop de bouwwerken van van voirge heersers. Daar valt nog veel te ontdekken, en de nieuwe moderne onderzoekstechnieken werpen nog steeds nieuw licht op de gebouwen, maar het is niet mogelijk alles bloot te leggen want dan zijn de bovenste gebouwen verwoest, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Naast paleizen waar de heersers regeerden en woonden zijn er vele tempels gevonden, in Chichen Itza een sterrewacht, en speelvelde voor het religieuze spel Pelote. Dat is een redelijk mysterie waarvan veel maar niet alles in ontrafeld. Er zijn speelstukken gevonden, die vele kilo’s wegen en die de spelers droegen. De winnars overleefden, maar de overwonnen werden voor het oog van de koning onthoofd, soms door de koning zelf. 

In Belampak is op de fresco’s te zien hoe een leider van de vijanden wordt onthoofd, en de overwonnen soldaten/strijders de nageks worden uitgerukt. Bloed speelde hier naar verluid ook een belangrijke rol. Het bloed van een overwonnen sterke krijger maakte de andere sterk en de vrouwen mooi. 

Van Bonampak staat er ook een video op het blog. Overigens ook op Youtube. Maar het is zeer de moeite waard het in het echt te zien en ondergaan.

Foto’s